تعیین زمان تخمک گذاری برای هر زنی که تصمیم به فرزندآوری دارد، مهم است. برای معین کردن این محدوده زمانی راه های مختلفی وجود دارد. در این مطلب به بررسی راه های مختلف زمان تخمک گذاری و عوامل موثر در آن می پردازیم:
1. اندازه گیری درجه حرارت بدن:
بعد از تولید هر تخمك، تخمدان پروژسترون تولید می كند. که وظیفه محافظت از تخمدان ها را دارد. پروژسترون میانگین دمای بدن را افزایش می دهد. به همین دلیل یکی از روش های کنترل تخمک گذاری اندازه گیری درجه حرارت در ابتدای هر روز است.
توجه کنید، دمای بدن قبل از تخمك گذاری (روزهای 14– 1 قاعدگی ) کمتر از 36 درجه است، و در زمان تخمک گذاری ( یعنی در روز 15 یا بعد از آن درجه حرارت بدن فرد به میزان 1 – 5 /0 درجه افزایش پیدا می كند) كه این افزایش دمای بدن حاكی از تخمك گذاری است.
2. ترشح موکوس دهانه رحم از فاکتور تخمک گذاری :
در زمان پریود میزان ترشح موكوس واژن كاهش پیدا میکند. اما در زمان تخمك گذاری ترشح موكوس واژن افزایش یافته و شفاف، لغزنده و چسبناك می شود.
3. روش تقویمی سنتی ترین روش تعیین زمان تخمک گذاری:
با ثبت دقیق روز نخست قاعدگی و پیش بینی روز تخمك گذاری در سیکل های 28 روزه (روز 14) می توان روز تخمک گذاری را تخمین زد.
4. استفاده از کیت های تخمک گذاری:
روش دیگر كنترل تخمك گذاری روش استفاده از كیت پیش بینی كننده است، كه مقدار هورمون تبدیل كننده فولیكول به جسم زرد ( LH)را قبل از تخمك گذاری در ادرار اندازه گیری می كند. این آزمایش به مدت 4 یا 5 روز در میان سیكل قاعدگی از حدود روز 11 سیكل انجام می شود و زمان افزایش” LH ” قبل از تخمك گذاری محسوب می شود. زمانی كه غلظت هورمون ” LH ” در ادرار افزایش پیدا می كند، تست مثبت می شود. 24-18 ساعت پس از مثبت شدن تست تخمك گذاری انجام می شود.
تغذیه قبل از بارداری:
برخی مواد غذایی باعث آمادگی رحم جهت جذب اسپرم می شود اما تاثیر 100% آن همچنان غیرقابل تایید است.
مواد غذایی حاوی سدیم، فسفر، آهن، پتاسیم و روی نقش مفیدی در پسر شدن جنین دارند این مواد غذائی شامل:زرد الو، پسته، سیب، گوجه سبز، خرما، گیلاس، تمشك، توت فرنگی، انجیر، خربزه، گوجه فرنگی، پیاز، ، زیتون، سیب زمینی، گوشت قرمزوماهی،برنج ، اسفناج ،شكلات،موز می باشند و برعكس استفاده از خوراكی هایی كه حاوی كلسیم، منیزیم و مس هستند مثل لبنیات ( ماست ،شیر، پنیر)، كلم، قارچ، نخود سبز، لوبیا سبز ،كاهو، جو ، گردو، تخم مرغ، ماكارونی احتمالا بدلیل مواد معدنی موجود و تاثیر بر محیط رحم، باعث تولد نوزاد دختر خواهد شد.
مناسب بودن ترشحات دهانه رحم بیشتر به نفع اسپرماتوزوئید پسر است. اما مجددا تاکید میگردد که جهت سلامت مادر و جنین کلیه مواد غذایی با تناسب و تعادل مصرف گردد و البته این نکته را باید یادآوری کرد که پس از لقاح جنسیت جنین مشخص شده و تغذیه و هیج روش دیگری باعث تغییر جنسیت جنین نخواهد شد.
علاوه بر این موارد ذكر شده نقش استرس، محیط زندگی و نوع روش زندگی را در تعیین جنسیت جنین نمی توان نادیده گرفت.
در پایان میتوان گفت که داشتن فرزند سالم و مادر سالم بهترین انتخاب برای خانواده ها می باشد و تمامی تحقیقات جهانی انجام شده برای تغییر جنسیت بدون دخالت آزمایشهای ژنتیکی هنوز در هاله ابهام است و تایید نشده است . رعایت كامل نكات گفته شده 60 تا 70 درصد والدین را در داشتن جنسیت دلخواه كمك می كند.
در پایان تاكید می شود كه ، از پیروی دستورات تعیین جنسیت بطور خودسرانه و بدون مشورت با متخصص زنان اجتناب شود.