اضطراب جنسی و اختلال نعوظ از مشکلات شایع جنسی است و ربطی هم به جنسیت ندارد. از دلایل مؤثر بر این اختلال میتوانیم به توقعات و نگرانیهای شخصی از شریک جنسی اشاره کنیم. قرار است رابطه جنسی لذتبخش باشد؛ اما اگر مدام نگران وضعیت پیشروی رابطه باشید لذت بردن برایتان سخت میشود!
اگر میخواهید بارقه امید را به زندگی عاشقانه خود بازگردانید، بیاموزید چرا ممکن است اضطراب ایجاد شود و راهکارهای مناسب در این شرایط را یاد بگیرید. در حالت اضطراب رابطه نه تنها رضایتبخش نیست، بلکه بسیار سخت و دشوار است!
معرفی اضطراب
اضطراب (Anxiety) را این طور تعریف می کنند: پاسخی نامتناسب به تهدیدی ناشناخته؛ و آن را در مقابل ترس (Fear) می دانند که پاسخی است متناسب به تهدیدی شناخته شده. هرچه که تعریفش باشد، همگان علایم روانی و جسمانی اش را می شناسند و از دل و جان تجربه اش کرده اند.
معرفی اضطراب جنسی
ارتباط جنسی لزوما فرآیند لذت بخشی است. اما وقتی یکی از زوجین، در این مورد دچار استرس شود دیگر برایش جذابیتی نخواهد داشت. زمانی که همواره به این می اندیشد که آیا شوهرم یا زنم از کارکرد جنسی من راضی است و برایش خوش آیند است؟ آیا من اضافه وزن دارم؟ آنقدر به این مسائل فکر می کنید که رابطه جنسی نمی تواند برای شما لذت بخش باشد.
نگرانی مداوم از ظاهر یا توانایی جنسیتان، رابطه جنسی را برایتان پراسترس میکند. حتی ممکن است باعث شود نخواهید رابطه جنسی برقرار کنید.
رابطه جنسی چیزی فراتر از واکنش جسمی است. تحریک جنسی به احساسات شما هم وابسته است. وقتی ذهنتان درگیر باشد و استرس داشته باشید و نتوانید روی رابطه جنسیتان تمرکز کنید، بدنتان هم نمیتواند تحریک شود.
دلایل اضطراب جنسی
رابطه جنسی چیزی فراتر از یک واکنش صرفاً فیزیکی است و با احساسات و عواطف هم مرتبط است. وقتی ذهنتان بیش از حد تحت فشار باشد و استرس زیادی را تحمل کنید، نمی توانید بر رابطه جنسی تمرکز داشته باشید و جسم تان هم هیجان زده نمی شود.
دغدغه ها و نگرانی هایی که موجب اضطراب جنسی می شوند، می توانند شامل موارد زیر باشند:
- ترس از عملکرد مناسب در تخت خواب و ناتوانی از راضی کردن همسر
- ترس از رابطه جنسی
- نارضایتی از تصویر بدنی و نگرانی بابت اضافه وزن
- مشکلات زناشویی
- نگرانی بابت شکل اندام های مختلف بدن از جمله اندام جنسی
- اضطراب بابت احتمال تجربه نکردن اوج لذت جنسی
- نگرانی بابت مشکلاتی مثل اختلال نعوظ، زود انزالی و دیر انزالی در مردان
ترس از ارزیابی و نظر همسر
عقیده و نظر دیگران نقش بسیار مهم و انکارناپذیری در شکلگیری و چگونگی شناخت و تعریف فرد از خود دارد. غالبا افراد خود را در آیینه دیگران مشاهده میکنند ، شاید به همین دلیل است که هر عکسالعمل یا پاسخی نمایانگر عمل فرد معنا میشود و میتواند منجر به هدایت فرد در مسیر ویژهای شود. بواقع این حقیقت مهم در دنیای زندگی جنسی افراد نیز بیتاثیر نیست، اظهار نظر ضمنی یا آشکار همسر از چگونگی و کیفیت رابطه جنسی، شکلدهنده اعتماد به نفس جنسی در شریک مقابل است.
تحسین و تشویق توانایی و قدرت مرد توسط زن، نتیجهای مثبت در پی دارد، در حالی که انتقاد و شکایت زن از رابطه جنسی نتیجهای متضاد خواهد داشت. از اینروست که عملکرد و توانایی جنسی بسیاری از مردان در رابطه جنسی به ارزیابی و نظر همسرشان دراینباره بستگی دارد. فراتر رفتن درجه اعتباردهی به نظر همسر و ارزیابی منفی آن، منجر به اضطراب در فرد شده، به گونهای که فرد دائم نگران عکسالعملهای همسرش در قبل، حین و بعد از رابطه جنسی است. نگرانیهای بیش از حد و پیشقضاوتهای منفی و حتی گاهی افراطی، منجر به اضطراب جنسی در مرد شده و عملکرد او را بشدت تحت تاثیر قرار میدهد.
بیشتر بخوانید: علت و علائم اختلال بیزاری جنسی چیست و چگونه درمان میشود؟
درمان اضطراب جنسی چگونه است؟
اگر مبتلا به اضطراب جنسی هستید، در گام اول به روانشناس بالینی یا متخصصان جنسی مراجعه کنید. فردی را به عنوان رواندرمانگر انتخاب کنید که با او احساس راحتی داشته باشد تا بتوانید در مورد زندگی جنسیتان، آزادانه به صحبت بنشینید. روانشناس با مصاحبه و سوال از سابقه جنسیتان، چگونگی، کمیت و کیفیت آن میفهمد که شما چطور دچار اضطراب جنسی شدهاید و به چه دلیل یا اینکه چه افکاری در زندگی جنسی مسبب اصلی ایجاد مشکلتان شده است.
درمانگر به شما کمک میکند از جنسیت و کارکردهای جنسی خود شناخت بیشتری پیدا کنید و مسائلی را که موجب ترس و اضطراب جنسی تان شده است، درک کنید. مثلا اگر نگران انزال زودرس خود هستید، میتوانید با شناخت علت و با استفاده از تکنیکهایی برای به دست آوردن کنترل بیشتر، انزال پیش از موعد خود را مهار کنید. درمانگر، ممکن است در صورت لزوم شما را به یک روانپزشک ارجاع دهد تا با انجام معاینات بالینی و آزمایش، از وضع سلامت جسمی شما اطمینان بیشتر یابد، گاهی نیاز به دارو درمانی است.
دارودرمانی (دریافت آرامبخشها یا داروهای مرتبط با مشکلات جنسی که گاه به علتهای جسمی برمیگردد، مثل اختلالات نعوظ، زودانزالی و…) به همراه مشاوره و رواندرمانی در درمان اضطراب جنسی بسیار موثر است و میتواند زندگی جنسیتان را شاد و لذتبخشتر کند.
چند توصیه مفید
اقداماتی که میتوانید برای بهبود وضع خود به کار گیرید، عبارتند از:
- با همسرتان گفتوگو کنید. به جای پنهان کردن یا ترس از افشای مشکل نزد همسر، مساله را با شریک جنسیتان در میان بگذارید. پس از برقرار کردن ارتباط عمیق عاطفی و احساس راحتی با او، در مورد اضطراب جنسی تان صحبت کنید. به روشهای دیگر نزدیکی متوسل شوید.
- رابطه جنسیتان را فاصلهدار کنید.
- از تکنیک توجه برگردانی استفاده کنید.
- اعتماد به نفستان را تقویت کنید.
ممنونیم که تا پایان این مقاله همراه ما بودید. سوالات خود را از ما بپرسید.