بیش فعالی جنسی نوعی تمایل بیش از حد در ارتباط با فانتزیها، آرزوها یا رفتارهای جنسی است که کنترل آن سخت و باعث ناراحتی فرد میشود. این حالت یک بیماری است و نباید آن را با میل جنسی زیاد اشتباه گرفت.
بیش فعالی جنسی
افراد دارای اختلال بیش فعالی جنسی ممکن است درگیر فعالیتهایی چون دیدن پورن، خودارضایی، رابطهی جنسی در ازای پول و داشتن شرکای جنسی متعدد شود. در نتیجه، این افراد ممکن است در حوزههایی از زندگی مانند کار و روابط، دچار پریشانی گردند.
وجود اختلالی به نام اعتیاد به رابطه جنسی، بسیار مورد بحث است. با این حال، در یک تصمیم بحثبرانگیز، اختلال رفتار جنسی جبری به طبقهبندی بیماریهای سازمان جهانی بهداشت اضافه شده است. برخی محققان این تمایل را به عنوان .مشکلی در تنظیم رفتار در نظر میگیرند، در حالیکه دیگر کارشناسان بر این باورند که این رفتار از تمایل جنسی زیاد نشات میگیرد یا در مشکل کنترل امیال و هوسها ریشه دارد. به دلیل چنین اختلافاتی بر سر واقعیت این رفتار، تعداد افراد مبتلا هنوز تحت بررسی است – برخی میگویند که ۳ تا ۱۰ درصد بالغین به آن مبتلا هستند.
دیگر کارشناسان بر این باورند که علل واقعی این رفتار شامل حالات عاطفی، به خصوص اضطراب، افسردگی یا مشکلات روابط است. برای برخی افراد، خجالت و اصول اخلاقی نیز ممکن است جزوی از دلایل باشند. چه این بیماری وجود داشته باشد یا نباشد، رواندرمانی ممکن است برای افرادی که به دنبال تنظیم عواطف و به دست آوردن بینش نسبت به امور جنسی خود هستند، سودمند باشد.
نظریات جدید
بیش فعالی جنسی در ویرایش پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی وجود ندارد. قبلاً این اختلال به عنوان یک اختلال جنسی در DSM-4 به معنی «ناراحتی .ناشی از الگوهای روابط جنسی مکرر به صورتی که معشوقها تنها به عنوان اشیایی مصرفی توسط فرد در نظر گرفته میشوند»، آورده شده بود.
درخواست سال ۲۰۱۰ برای اضافه. کردن اختلال بیشفعالی جنسی به DSM-5 شامل معیارهای رفتار جنسی غیرقابل کنترل بود. موافقان اضافه کردنِ این اختلال به DSM-5 میگفتند که افراد مبتلا به این اختلال، غم و اضطراب زیادی را تجربه میکنند. در این معیارهای پیشنهادی، اختلال جنسی به صورت یک اختلال تمایل جنسی به همراه عنصر تحریکپذیری در نظر گرفته شده است.
تشخیص پیشنهادی به DSM-5 اضافه نشد. کارشناسان ملاحظه کردند که شواهد تجربی کافی برای تایید این تشخیص وجود ندارد. بسیاری، این اختلال را یک اعتیاد نمیدانند و بر این باورند که هیچ شباهتی به اعتیادهای دیگر ندارد.
علل بیش فعالی جنسی
همچون بی میلی و یا سرد مزاجی جنسی، بیش فعالی جنسی نیز ریشه روانی دارد. و یکی از این عوامل محرومیت جنسی و. در نتیجه خیال پردازی های زیاد و دوم عدم ارضای روانی علی رغم ارضای جسمانی می باشد و در نهایت عامل افسردگی و همچنین وسواس جنسی از مهمترین علل بیش فعالی جنسی می باشند. بیش فعالی غدد .جنسی نیز از علل پزشکی این اختلال است. اگر چه کارکرد غدد جنسی نیز تحت تاثیر عوامل روانی می باشند که آن را سایکوسوماتیک (psycho-somatic) یا روان-تنی می نامند.
بیشتر بخوانید: اضطراب جنسی چیست و چطور میتوان بر آن غلبه کرد؟
علائم بیش فعالی جنسی
اشاره به این نکته مهم است که رفتار جنسی، بخشی عادی و سالم از زندگی است و بسیاری از افراد از داشتن شرکای جنسی متعدد یا تجربیات جنسی متنوع لذت میبرند. بیش فعالی جنسی زمانی مشکلساز .میشود که باعث پریشانی شدیدی در فرد شود یا او را در خطر آسیب رساندن به خود یا دیگران قرار دهد.
گرچه این رفتار در DSM-5 آورده نشده است، معیارهای زیر ممکن است برای تشخیص بیش فعالی جنسی به کار رود:
- داشتن رفتارها، تمایلات و فانتزیهای جنسی مکرر و شدید
- رفتارها همواره با فعالیتها و تعهدات فرد تداخل میکنند
- رفتارها در پاسخ به حالات خلقی دیسفوریک (اضطراب، افسردگی، بیحوصلگی، تحریکپذیری) یا وقایع اضطرابزای زندگی رخ میدهند
- تلاشهای مداوم ولی ناموفق برای کنترل یا کاهش رفتارها، تمایلات و فانتزیهای جنسی
- انجام رفتارهای جنسی بدون در نظر گرفتن احتمال آسیب فیزیکی یا عاطفی به خود یا دیگران
- تعداد و شدت رفتارها، تمایلات و فانتزیها باعث اضطراب یا اختلال قابل توجه در زندگی فرد میشود
همانطور که اشاره شد، بیش فعالی جنسی ممکن است با افسردگی و اضطراب در ارتباط باشد. برخی افراد ممکن است از عواطف سخت، همچون ناراحتی یا شرمندگی دوری کرده و برای. تسکین موقت به رفتارهای جنسی روی بیاورند. هوسهای جنسی میتوانند سایر مسائل همچون افسردگی، اضطراب و استرس را بپوشانند.
درمان بیش فعالی جنسی
اگر احساس می کنید که کنترلی بر تحریکات جنسی تان خود ندارید. و همیشه مشعولیت ذهنی با افکار جنسی دارید و این افکار و رفتار باعث صدمه زدن به روابط و شغلتان می شود سریعاً نسبت .به درمان آن اقدام کنید .روان درمانی و مشاوره از جمله روشهای درمان بیش فعالی جنسی هستند.
درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- بازسازی روابط
- مدیریت اضطراب
- شناسایی محرکهای افکار جنسی یا رفتارهای جنسی جبری
- یافتن رفتارهای جایگزینی که کمتر مخرب باشند
جمع بندی
بیشفعالی جنسی به رفتار فردی .گفته میشود که از نظر جنسی، نسبت به سایر افراد، بسیار تواناتر است؛ به این معنی که توان و نیاز جنسی در این افراد، به قدری شدید است. که در زندگی عادی و روزمرهشان اختلال ایجاد میکند و باعث عصبی شدن، گرایش به مواد مخدر، و اگر فرد دسترسی به شریک جنسی نداشته باشد موجب اعتیاد به خود ارضایی و عدم تمرکز در کار های روزمره و مانند آن میشود.
افراد هایپرسکشوال، بیشتر از سایر بیماران در معرض آسیبهای اجتماعی هستند. احتمال بروز افسردگی در این افراد بیشتر از افراد عادی است، زیرا اکثریت جامعه آنها را طرد کرده و به آنها برچسب میزنند.
اعتیاد جنسی و هایپرسکشوال .بودن را نباید با هم اشتباه گرفت؛ معمولاً معتادین جنسی افرادی با توان جنسی عادی هستند. در حالی که افراد هایپرسکشوال، گاهی بعد از ساعتها آمیزش جنسی، به ارگاسم میرسند.
روان درمانی و مشاوره از جمله روشهای درمان بیش فعالی جنسی هستند.
ممنونیم که تا پایان این مقاله همراه ما بودید. سوالات خود را از ما بپرسید.